keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Asuminen Australiassa


Jos lähtee pidemmäksi aikaa Australiaan, niin kannattaa ottaa huomioon, että asuminen voi olla erittäin suuri rahanreikä, jos ei ole ennestään tuttuja täällä. Vaikka täällä on melkeinpä joka paikassa halpoja hostelleja, maksaa niissä yksi yö silti jotain $20-30. Joistain paikoista voi saada alennuksia, jos on pidemmän aikaa. Joskus hostellit hakevat myös backpackereita, jotka työskentelevät hostelleissa muutaman tuntia päivässä, esimerkiksi siivoten huoneita tai työskennellen keittiössä, respassa tai mahdollisessa baarissa. Tällöin majoitus on ilmainen.

Yksi hyvä vaihtoehto tälle on auto, jossa voi nukkua. Auton vuokraamisessa kannattaa ottaa huomioon monia asioita. Hinnat on eri vuokraamoissa hyvin erilaisia, ja australialaisten lomat vaikuttaa niihin. Hinta lasketaan yleensä päivien mukaan, eli pitempiaikainen ratkaisu voi maksaa hyvinkin paljon. Joissain on rajaton kilometrimäärä ja joitain voi palauttaa eri kaupunkiin kun mistä lähtee. Campervanissa on kivempi nukkua kun normaalissa autossa. Kannattaa myös miettiä eri vakuutusjuttuja. Täällä puhutaan että ikäraja vuokraamiseen voi olla jopa 21 vuotta, mutta joihinki riittää kyllä 18. Myöskään kansainvälistä ajokorttia ei pidetä aina välttämättömänä, mutta se on kuulemma hyvä olla ainakin jos poliisi pysäyttää. Suomalaisessa ajokortissa ei lue mitään englanniksi, mutta sen on oltava silti myös mukana kansainvälisen kortin lisäksi.

Auton ostaminenkaan ei ole huono idea, ainakaan jos aikoo olla täällä yhtään pidemmän aikaa. Se on sitä paitsi helpompaa kuin hankkia kirjastokortti. Autoja on tosi paljon eri hintaisia ja kuntoisia, olisi hyvä tietää niistä jotain ennen ostoa. Katsastus ja rekisteröinti on aika kallista, varsinkin suhteutettuna jos ostaa halvan auton. Kannattaa siis katsoa, että tällaiset asiat on kunnossa kun ostaa sen. Auto on kätevä, jos ei haluan pelkästään lennellä/matkustaa bussilla suurimpiin kaupunkeihin, sillä voit pysähdellä myös tosi siisteihin paikkoihin minne ei julkisilla pääse ja liikkua omaan tahtiin. Bensa on ehkä vähän halvempaa kuin Suomessa, mutta siihenkin menee paljon rahaa. Ite oon nykyään ihan ammattilainen (köh, köh) näitten autojen kanssa, ko osaan vaihtaa ainaki renkaat, akun ja vinkkarit! Autossa asuminen on välillä raskasta, mutta matkustaessa se tulee paljon halvemmaksi, ainakin jos käyttää/löytää ilmaisia leiriintymispaikkoja. Lähimmiltä Info-pisteiltä kannattaa kysellä lähialueen paikoista. Katsotaan saanko aikaiseksi kirjoittaa myöhemmin tästä autoilusta lisää. Ratti on tietenkin väärällä puolella, koska täällä on vasemmanpuoleinen liikenne! Hyvällä mäihällä ja bisnesvainulla sen saa myös lähtiessä myytyä hyvään hintaan.

Telttailu on ihan virkistävä majoitusratkaisu, en kyllä välttämättä haluaisi vuotta viettää teltassa. Jos asuu autossa, niin teltta on kätevä olla mukana, kun jossain leirintäpaikoissa voi myös telttailla. Itse olen telttaillut täällä kun olin Norman kanssa retkellä Moreton Islandilla. Tällöin kyllä satoi vettä, joten se oli aika mieleenpainuva kokemus. Kannattaa huolehtia että teltta on hyvin vedenpitävä. Se on myös kätevä jos haluaa vaellella useampia päiviä. Makuupussi ehdottomasti mukaan kun lähtee valloittamaan Australiaa!

Sitten on tietenkin ystävämme couchsurfing! Ajottainen surffaus on tosi mahtavaa, pääsee näkemään uusia hienoja ihmisiä ja tutustumaan paikalliseen elämään sisäpiirissä. Yleensä hostit ehtivät hyvin esittelemään kaupunkiaan ja viemään erilaisiin paikkoihin, joita ei muuten turistina välttämättä löytäisi. Tällä tavalla saa myös hyödyllisiä kontakteja, ja voi löytää uusien ystävien lisäksi hyviä bileitä ja jopa työpaikan tai apua auton korjauksessa. Lisäksi se on ilmainen majoitus. Pitemmän päälle couchsurfaaminen voi olla tosi raskasta, kun pitää viettää paljon aikaa netissä kirjoitellen hostauspyyntöjä ja etsiä sopivia paikkoja, olla koko ajan skarppi ja sosiaalinen ja kaikista paikoista ei aina löydy hostia sille ajalle kun on itse paikalla. Se ei sovellu (yleensä) myöskään kovin pitkäksi ajaksi.

Jos asuu autossa ja ilmaisilla leirintäalueilla, niin pitää miettiä peseytyminen erikseen. Ilmaisilla paikoilla ei välttämättä ole suihkua, mutta jos paikka on merenrannalla niin siellä saattaa olla kylmä sisä- tai ulkosuihku. Se toimii jos ei ole liian nirso. Myös joillain yleisillä uimarannoilla on vessojen yhteydessä suihkut, joita voi hyödyntää. Maksullisilla leirintäalueilla on tietenkin suihkut. Sekä myös joillain huoltoasemilla (aika mieleenpainuvia kokemuksia..)! Olen täällä pessyt tukkaa jossain välissä myös ihan vessan lavuaarissa paremman puutteessa.

Jos asuu yhessä paikassa pitemmän aikaa ja varsinkin jos käy töissä, niin kannattaa ihan vakavasti harkita jo asunnon/huoneen vuokraamista. Työskennellessä voi toki asua hostellissa (ehkäpä yleensä samanhintaista), mutta dormihuoneissa on myös paljon juhlivia backpackereita, ja se voi olla hyvin raskasta jos ei ole loistavat unenlahjat. Täällä vuokra maksetaan yleensä kerran viikossa (samoin kun myös palkka!). Paikalliset puhuu, että on vaikea vuokrata asuntoa lyhyeksi aikaa, ja usein vaaditaan asumista vähintään 12 kuukautta tai vuokra voi olla korotettua. Paras ratkaisu on siis etsiä henkilö, joka haluaa alivuokralaisia. Näitä löytyy paikallislehdistä ja netistä ja onnistuu hyvin myös pimeänä.

Ite olen tosiaan ollut Australiassa melkein viisi kuukautta ja asunut aika monenlaisissa paikoissa. Aluksi asuin välillä hostelleissa ja välillä yhden suomalaisen ystäväni australialaisen tyttöystävän vanhemmilla (kaikki suhteet kannattaa hyödyntää!), pari yötä couchsurfasin ja telttailin. Viikon asuin vuokratussa campervanissa kun ajoimme Brisbanesta Sydneyhin ja takaisin. Nukuimme ison tien varrella, asuinalueiden keskellä tienlaidassa ja lähes Sydneyn keskustassa ilmaisella 24h parkkipaikalla. Tämän jälkeen couchsurfasin vähän enemmänkin, yhdessä paikassa olin melkein kaksi viikkoa. Kun ostin auton, niin nukuin välillä siinä ja välillä couchsurfing-paikoissa. Townsvilleen saavuttua couchsurfasin muutaman yötä, töitä saatuani asuin toista viikkoa pomon pojan kellarissa ja nyt toista kuukautta saudiarabialaisen opiskelijan alivuokralaisena keskustassa. Hän muuttaa parin viikon päästä vaimonsa luokse Brasiliaan, joten muutan yhden uuden kiipeilijäkaverin kämppään vuokralle loppuajaksi tähän ihan lähelle. Ainakin siis näillä näkymin!

Ja tosiaan Townsvillesta olis tarkoitus lähteä syyskuussa ajeleen jonnekkin päin ja majoittua autossa ja couchsurfaten, mutta ei passaa liian tarkkaan vielä suunnitella elämää niin kauas joten saa nähdä mitä tapahtuu! Voi olla että jos joskus rantautuu täältä Suomeen niin nukunkin sitten porukoilla oikeassa sängyssä viikon putkeen, ei tarvi tulla sitten herätteleen!